rafiq.sharman@gmail.com, Author at RAXBIT
3 Persediaan Bina Website Yang Mesra Smartphone

3 Persediaan Bina Website Yang Mesra Smartphone

3 Persediaan Bina Website Yang Mesra Smartphone

“Website yang saya dah buat memang dah mesra smartphone tuan”
 
Namun bila kami semak, ada bahagian yang sebenarnya Website tadi bukan cukup “mesra” dengan pengguna smartphone.
.
.
Trend apabila Bisnes dah ada Website sekarang, kebiasaannya website kita dah pun “Mobile Ready” ataupun “Responsive Website”.
 
Teknologi pembinaan website sekarang dah lebih bijak untuk pastikan website yang dibina selari dengan keperluan website zaman sekarang.
 
2 terma ini, “Mobile Ready” ataupun “Responsive Website” adalah sangat penting zaman sekarang disebabkan majoriti pengguna buat carian melalui smartphone.
 
Walaubagaimanapun, antara isu yang terlepas pandang dalam “Mobile Ready” ataupun “Responsive Website” ini adalah kita kurang merancang pembinaan website tanpa element tersebut dan menyerahkan sepenuhnya tools setupkan untuk kita.
 
Sebagai contoh, design banner utama & text yang kita letakkan di paparan utama Website akan nampak cantik di Desktop, namun ianya ada potensi nampak pelik apabila di buka di smartphone.
 
Ini adalah 3 perkara yang kita perlu rancang & semak dalam memastikan Website yang kita bina lebih mesra kepada pengguna!
 
1. Penggunaan gambar & text perlu dirancang lebih awal di mana element paparan di smartphone dititik beratkan. Kena sedia maklum, bukan semua design akan selari dengan apa yang kita nak capai.
 
Bila kita lebih awal merancang, barulah design kita akan terus nampak premium di Desktop & Smartphone. Pengguna buka Website kita di mana-mana peranti pun akan kekal nampak premium.
 
2. Penyusunan format & template yang digunakan perlu dipilih dengan betul. Ada template yang lebih sesuai untuk Desktop, namun ia nampak pelik apabila paparan di smartphone.
 
Pilih template yang sesuai atau perlu setup yang lebih advance dalam menyesuaikan penggunaan template untuk kedua-dua paparan Desktop & Smartphone.
 
3. Sentiasa semak semua page yang kita dah buat melalui smartphone. Dengan buat semakkan begini sahaja akan pastikan Website kita selari dengan semua peranti.
 
Step No3 ini lebih kritikal jika kita melibatkan e-commerce dalam website kita.
 
Pengalaman pembelian melalui smartphone adalah sangat kritikal yang berpotensi membuatkan pelanggan putus ada untuk check out & membuat bayaran.
.
.
2 ayat ini memberikan maksud yang sangat berbeza!
 
No1 = “Website yang responsive”
No2 = “Website yang responsive & mesra smartphone”
 
Kita WAJIB memilih ayat yang No2 dalam website bisnes kita!
 
Jika tuan/cikpuan nak kami test Website Bisnes sama ada di betul-betul mesra smartphone, roger kami ya

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

5 Game Software Terbaik Untuk Membina Video Game

5 Game Software Terbaik Untuk Membina Video Game

5 Game Software Terbaik Untuk Membina Video Game

Berminat untuk menghasilkan video game tetapi tidak tahu software mana yang ingin dikuasai? Kami boleh bantu anda!
Kali ini kami akan berkongsi Software pembangun video game di mana akan melihat kelebihan bagi setiap 5 perisian game.
 
Ini adalah 5 aplikasinya tanpa susunan tertentu.
 
No.1 – Unity
 
Unity adalah salah satu aplikasi atau platform game development yang paling popular di dunia. Ia membolehkan kita membina permainan 2D dan 3D, sama ada untuk peranti mudah alih, konsol, atau komputer.
Unity juga memiliki kedai aset yang kaya aset, komuniti yang besar, dan sokongan yang kuat dari komuniti Games Developer.
 
No.2 – Unreal Engine
 
Unreal Engine banyak digunakan dalam industri AAA video game untuk membuat video game berkualiti tinggi. Unreal Engine menawarkan kawalan yang lebih besar ke atas aspek visual dan grafik video game anda.
Unreal sebenarnya turun membenarkan pengaturcaraan visual, namun Games Developer akan memiliki pilihan yang lebih luas dengan kebolehan untuk mengekod.
 
No.3 – Construct 3
 
Aplikasi ini membolehkan pengguna mencipta video game tanpa perlu kod, kerana antara muka pengguna grafiknya yang mudah.
Perisian ini berfungsi sepenuhnya dalam pelayar web dan menawarkan penyelesaian development semua-dalam-satu, bermakna kita boleh menggunakan antara muka pengaturcaraan visualnya untuk mencipta semua elemen permainan.
 
No.4 Stencyl
 
Aplikasi yang berfokuskan dalam penghasilan mobile untuk android dan ios, yang memiliki fungsi drag-and-drop untuk kemudahan penggunanya.
Ianya merupakan satu platform yang sesuai untuk mereka yang kurang arif dengan kod dalam video game development. Namun, sistem drag and drop juga boleh digunapakai oleh pengekod mahir untuk menghasilkan video game yang kompleks.
 
No.5 Buildbox
 
Satu lagi aplikasi untuk mereka yang tidak mahir kod. Buildbox juga memberikan penggunanya sistem drag-and-drop untuk Buildbox Classic dan development berasaskan template serta Smart Assets™ and Brainboxes™ untuk Buildbox 3.
Antara perisian yang paling mudah & mesra pengguna di menangi oleh Buildbox.
.
.
Pilihan perisian pembinaan game bergantung kepada matlamat dan tahap pengalaman dalam pembuatan permainan.
Barulah nanti kita akan berpeluang merialisasikan idea game yang ingin kita bangunkan.

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

3 Kelebihan Mobile App Untuk Bisnes

3 Kelebihan Mobile App Untuk Bisnes

3 Kelebihan Mobile App Untuk Bisnes

Penggunaan Mobile App telah meningkat sepanjang dekad yang lalu apabila lebih banyak proses digitalisasi bisnes telah berlaku.
 
Dengan isu PKP sebelum ini, trend pengguna untuk membeli & melakukan pelbagai aktiviti melalui Mobile App semakin meningkat & selasa menggunakannya.
 
Kesan ini juga mewujudkan peningkatkan permintaan untuk syarikat & firma untuk ada Mobile App Bisnes sendiri.
 
Mari kita sama-sama lihat 3 kelebihan Mobile App Bisnes:
 
1) Bina Brand yang Kuat
Lebih banyak nilai yang kita tawarkan kepada pelanggan, lebih banyak mereka tertarik kepada brand kita. Agak mustahil untuk mencapai pengalaman branding yang mendalam tanpa usaha kita sendiri.
 
Sejak beberapa tahun yang lalu, lebih ramai orang menggunakan Mobile App mengatasi menonton TV dan melihat iklan. Kita selalu menggunakan smartphone kerana ia merupakan satu keperluan dalam kehidupan kita.
 
Bisnes yang ada Mobile App Bisnes boleh menggunakan kelebihan ini untuk diterapkan pada jenama mereka. Elemen icon Mobile App Bisnes yang ada di dalam smartphone pengguna setelah di muat turun mendekatkan lagi brand bisnes kepada pelanggan.
 
Kita juga boleh menggunakan data yang dikumpul daripada Mobile App Bisnes tadi untuk memahami target kita dengan lebih baik dan meningkatkan strategi market brand kita.
 
2) Jimatkan Kos Iklan
Dah menjadi kebiasaan mana-mana bisnes akan menggunakan Iklan Berbayar untuk dapat hebahan yang lebih luas kepada sasaran pelanggan.
 
Namun persoalannya adalah selepas buat Iklan Berbayar, adakah kita kena sentiasa berterusan laburkan ribuan ringgit setiap bulan walaupun ada pelanggan yang dah membeli dan percaya dengan kita?
 
Disinilah Mobile App Bisnes akan membantu untuk bisnes kita menjaga pelanggan yang dah percaya dengan kita tadi. Selepas kita buat Iklan Berbayar, pastikan ada usaha untuk galakkan mereka memuat turun Mobile App Bisnes kita.
 
Dengan cara inilah kita boleh hantar Push Notification perkembangan bisnes, tips mahupun promosi untuk mudahkan pelanggan setia kita terus membeli dengan kita.
 
Inilah caranya untuk kita jimatkan Kos Iklan Berbayar, dengan kita optimumkan dana yang da namun kita gunakan Mobile App Bisnes untuk jaga pelangga setia.
 
3) Unik & Berbeza Pesaing
Dalam dunia pemasaran digital yang ada sekarang, antara tugas yang sangat sukar adalah untuk bersaing dengan persaing kita. Semua bisnes dah ada di medium Online seperti Media Sosial & Website.
 
Namun masih tak banyak bisnes yang ada Mobile App Bisnes sendiri untk menjadikan bisnes kita lebih unik berbanding bisnes yang lain. Sebelum ni kita ada di Media Sosial, kita ada website…kali ini kita boleh ada Mobile App Bisnes sendiri pula.
 
Dengan cara ini, kita sedang cuba memastikan untuk meletakkan bisnes kita lebih unik daripada bisnes lain yang ada dipasaran dan mewujudkan kepercayaan yang lebih pelanggan kepada kita.
.
.
Dengan adanya 3 kelebihan ini, barulah Bisnes kita lebih mampu untuk memacu kehadapan dengan bantuan Mobile App Bisnes.
 
Ramai pemilik bisnes dah tahu, namun jarang bisnes buat! Maybe andalah orang yang akan jadi pemilik bisnes yang berbeza?

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

3 Kelebihan Mobile App Bisnes Yang Ada Kedai/Outlet

3 Kelebihan Mobile App Bisnes Yang Ada Kedai/Outlet

3 Kelebihan Mobile App Bisnes Yang Ada Kedai/Outlet

Jika bisnes kita sepenuhnya secara online, kita hanya mampu meletakkan CTA (Call To Action) untuk pengguna memuat turun Mobile App Bisnes kita.

Kita boleh letakkan logo Playstore & Appstore di semua medium digital sedia ada, kita boleh buat video galakkan pelanggan muat turun dan boleh juga buat promosi berbayar untuk lebih ramai orang muat turun.

Berbeza pula jika Bisnes kita ada memiliki kedai/outlet Fizikal. Kita ada keistimewaan yang KHAS di mana Bisnes Online amat sukar nak aplikasikan cara ini.

Kita ambil contoh Bisnes FnB, kita ada akan Restoran/Cafe dan ada potensi kita ada beberapa cawangan.

Jika kita Bisnes Fashion, kita ada cawangan di supermarket ataupun mana-mana lokasi lain.

Jika kita Bisnes Servis, contohnya Spa dan Rawatan kita outlet di kawasan tertentu.

Apakah kelebihannya jika kita ada kedai/outlet dan Mobile App Bisnes:

1. Kita ataupun staff boleh secara personal menggalakkan setiap pelanggan yang datang ke kedai untuk memuat turun Mobile App kita.

2. Kita ataupun staff boleh bantu memuat turun Mobile App tersebut. Ini akan mudahkan pelanggan kita di mana kita boleh ajar pula bagaimana menggunakan Mobile App Bisnes tersebut.

3. Kita ataupun staff boleh menerangkan kelebihan pelanggan menggunakan Mobile App kita seperti boleh kumpul mata ganjaran, mudahkan pembelian dan tempahan servis terus melalui Mobile App Bisnes.

Kelebihan utama bila ada kedai Fizikal adalah kita ada “Sentuhan manusia” yang memberi peluang berbeza kepada bisnes yang sepenuhnya online.

Jika bisnes kita ada kedua-dua online dan offline? Di mana kita fokus jualan di Online dan juga di Cawangan/Outlet?

Itu kelebihan kelebihan ganda dua!
Kita boleh serang pelanggan kita melalui online dan serta mana-mana pelanggan yang melawat cawangan/outlet kita.

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

8 Info Pengguna Semak Sebelum Memuat Turun Mobile App

8 Info Pengguna Semak Sebelum Memuat Turun Mobile App

8 Info Pengguna Semak Sebelum Memuat Turun Mobile App

Dah jadi lumrah kadang-kala kita akan muat turun aplikasi baru di smartphone untuk tujuan tertentu. Kebiasaanyya ada beberapa perkara yang kita akan semak sebelum kita muat turun aplikasi tersebut.
Jom kita lihat 8 #LAPAN info yang akan kita lihat sebelum kita buat keputusan install ke smartphone kita:
 
No1 – Ikon Mobile App
========
1st impression sesuatu Mobile App adalah icon app menarik perhatian atau tidak. Jika ada Mobile App yang hampir sama, ikon yang lebih menarik akan lebih mendapat perhatian. Adalah penting kita reka icon Mobile App yang lebih menarik.
 
No2 – Screenshot Mobile App
========
Krtitea ke-2 yang pengguna akan semak dahulu sebab pengguna boleh tahu apakah fungsi Mobile App tersebut tanpa perlu baca description yang panjang-panjang. Apabila pengguna lihat gambar yang ada dah tahu secara umum kegunaan Mobile App ini
 
No3 – Rating Mobile App
========
Rating 4.0 ke atas adalah rating yang baik dan menunjukkan ramai pengguna berpuas hati gunakannya. Dalam Mobile App Development, kita kena pastikan Mobile App yang kita bina berpotensi dapat rating yang baik.
 
No4 – Review Pengguna
========
Adakah komen banyak yang positif lebih banyak dari yang negetif? Kita mahukan review yang lebih banyak yang posotif. Jika kita terima negetif, ada tak komen balas daripada developer atau tidak untuk terangkan situasi atau nak bantu pengguna tadi.
 
No5 – Video Demo
========
Trend video yang memudahkan pengguna memahami fungsi Mobile App tersebut. Kita galakkan developer masukkan video untuk mudahkan pengguna. Sama seperti No2 screenshot, penggunaan video adalah lebih baik.
 
No6 – Jumlah Muat Turun
========
Muat turun yang tinggi akan memberi persepsi Mobile App ini bagus dan terkenal. Kalau ramai orang muat turun, mesti Mobile App ni bagus. Jika kita nak bina Mobile App, kita kena pastikan kita ada potensi dapat muat turun yang tinggi,
 
No7. Tarikh Terakhir Kemaskini
========
Info penentu Mobile App tersebut masih lagi beroperasi dengan baik atau tidak. Jika 3-4 tahun tidak di kemaskini, ada potentsi yang info dalam Mobile App outdated sebab tidak dikemaskini. Pastikan Mobile App kita sentiasa dikemaskini agar fungsi & menepati apa yang pengguna inginkan.
 
No8. Description
========
Part ni selalunya amat jarang pengguna akan cuba membaca info berkenaan Mobile App tadi. Walaupun rujukan terakhir atau ada potensi pengguna abaikan terus… namun ia wajib ada, terutamanya jika nak sasarkan ASO (App Store Optimization).
.
.
.
Selalunya Info No8 tu memang tidak akan dibaca. Bagi App Developer, No8 tu adalah satu ruang penting untuk kuasai keyword carian mobile app.
 
Selalunya anda akan lihat semua info ini sebelum memuat turun mobile app? Kami selalunya akan lihat No1 dan No2 dahulu, baru yang lain-lain.
 
Anda lihat yang mana dahulu?

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

6 Kelebihan Memiliki Mobile App Bisnes

6 Kelebihan Memiliki Mobile App Bisnes

6 Kelebihan Memiliki Mobile App Bisnes

Adakah anda tahu bagaimana Mobile App Bisnes boleh memainkan peranan penting dalam perniagaan?
 
Kami akan kongsikan 6 kebaikan untuk perniagaan yang mempunyai Mobile App Bisnes sendiri.
 
1) Mengukuhkan Jenama
 
Mobile App Bisnes ini boleh bantu menaikkan jenama
perniagaan. Kita boleh bina aplikasi yang menarik dan penuh dengan pelbagai fungsi yang akan memudahkan pelanggan.
 
Mobile App Bisnes nanti boleh membuatkan kita lebih dikenali oleh pelanggan dan mudah mencipta Trust yang lebih baik. Barulah mudah untuk pelanggan dapatkan produk atau servis yang kita tawarkan.
 
2) Pemasaran Terus Kepada Pelanggan
 
Apabila kita mempunyai Mobile App Bisnes, ia memberikan kelebihan kepada kita untuk lebih mudah berhubung dengan pelanggan secara terus.
 
Semua informasi yang kita ingin maklumkan kepada pelanggan berkenaan perkembangan bisnes, termasuklah jualan khas dan promosi boleh dimasukkan dalam Mobile App Bisnes tadi.
 
Semua aktiviti perniagaan kita, berada di hujung jari pelanggan.
Melalui Push Notification, hanya dengan satu klik sahaja kita dah boleh berinteraksi secara langsung dengan pelanggan terus melalui smartphone mereka.
 
3) Kelihatan Unik Berbanding Pesaing
 
Mahukah perniagaan kita kelihatan lebih kedepan dan unik berbanding pesaing?
 
Mobile App Bisnes merupakan salah satu cara yang boleh kita bina untuk jadikan kita lebih kedepan & unik berbanding pesaing.
 
Bukan senang untuk menjadi orang pertama antara pesaing dengan memperkenalkan penggunaan Mobile App Bisnes kepada pelanggan anda.
 
Apabila kita menggunakan Mobile App Bisnes, mesti ramai pelanggan merasa kagum dan menganggap kita mempunyai perniagaan yang lebih maju ke hadapan.
 
4) Menggalakkan Pelanggan Menjadi Lebih Setia
 
Mobile App Bisens boleh juga digunakan untuk mencipta & mengumpul sikap kesetiaan pelanggan kita.
 
Dengan semua cara pemasaran di luar sana terdapat pelbagai medium lain sepertia banner di tepi jalan, papan iklan LED, iklan di akhbar, flyers, kupon diskaun, laman web, Facebook ads, email marketing.
 
Untuk berbeza & kedepan berbanding pesaing, inilah masanya untuk kita membina hubungan yang baik dengan pelanggan dan menjadikan pelanggan yang setia dengan produk atau servis anda.
 
5) Mudah Diingati Oleh Pelanggan
 
Setiap hari, sekurang-kurangnya 2 jam kita menghadap smartphone?
 
Oleh sebab itu, Mobile App Bisnes ini yang telah dimuat turun pengguna akan lebih nampak kita setiap hari melalui icon app di smartphone pengguna.
 
Digalakkan kita bina icon app yang lebih cantik dan menarik untuk mencipta minat baru dalam smartphone pelanggan.
Ia membolehkan perniagaan kita mudah diingati oleh pelanggan, Kita dah berada di smartphone masing-masing.
 
6) Hubungan Dengan Pelanggan Lebih Baik
 
Pelanggan kita akan mudah untuk menghubungi bisnes kita dengan menggunakan Mobile App Bisnes.
Kita perlu mempunyai fungsi penghantaran mesej ataupun Live Chat untuk memudahkan komunikasi dengan pelanggan.
 
Selain daripada mesej, pelanggan juga akan kerap membeli produk atau menggunakan servis terus melalui Mobile App Bisnes.
.
.
.
Apabila kita dah tahu bagaimana Mobile App Bisnes dapat membantu bisnes, inilah peluang yang kita ada untuk bisnes kita juga ada Mobile App Bisnes sendiri.

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

6 Step Untuk Daftar Syarikat Sebagai AppStore Developer

6 Step Untuk Daftar Syarikat Sebagai AppStore Developer

6 Step Untuk Daftar Syarikat Sebagai AppStore Developer

“Kalau saya nak gunakan nama Bisnes saya sendiri untuk daftar di Appstore senang tak?”
“Huhuhu…stepnya banyak dan bukan semua syarikat boleh masuk”
.
.
.
Mana-mana Mobile App yang ingin dipasarkan di Playstore atau Appstore memerlukan kita mendaftar dengan mereka dahulu.
 
Ada 2 cara untuk kita daftar akaun developer, sama ada kita ingin daftar sebagai individu ataupun sebagai syarikat.
 
Melalui Playstore, tiada perbezaan secara spesifik jika kita ingin daftar atas nama persendirian ataupun syarikat.
 
Daftar dan bayar USD25 kepada Google, kita dah boleh terus pasarkan mobile app ke Playstore. Masa menunggu untuk diluluskan pendaftaran akaun developer adalah SEGERA.
 
Maknanya apabila selesai membuat bayaran kepada Google kita dan boleh terus publish mobile app ke Playstore.
 
Berbeza dengan Appstore, kita perlu bezakan sama ada ingin daftar atas nama persendirian ataupun nama syarikat.
 
Jika daftar sebagai persendirian, stepnya hampir sama dengan mendaftar di Playstore. Bayar dan akan terus boleh publish mobile app di Appstore.
 
Cuma jumlah bayarannya berbeza. Untuk Appstore Developer, yurannya adalah USD99 setahun.
 
Berbeza jika kita ingin daftar atas nama syarikat. Ini step yang anda perlu tahu:
 
1. Daftar DUNS untuk confirmkan kita sebuah syarikat dan WAJIB ada website. Enterprise bukan syarikat, jika kita masih lagi Enterprise kena daftar sebagai entiti personal sahaja.
 
2. DUNS akan buat semakan hingga kita dapat Nombor DUNS.
 
3. Nombor DUNS ini akan dihantar ke Apple
 
4. Apple confirmkan Nombor DUNS kita diterima dalam sistem.
 
5. Apple akan buat semakan selanjutnya, seperti membuat panggilan telefon kepada syarikat.
 
6. Apple berpuas hati, barulah kita boleh lengkapkan pendaftaran dengan membuat bayaran USD99 dan boleh mula publish app ke Appstore.
 
Boleh daftar DUNS disini:
https://developer.apple.com/support/D-U-N-S/
 
Banyak stepnya untuk daftar ke Appstore, ianya tak semudah jika ke Playstore.
 
Dan jika bisnes kita tiada website pun, step No1 lagi untuk pendaftaran DUNS pun kita tak akan lepas.

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

6 Perkara WAJIB Tahu Untuk Buat Mobile App ala-ala GRAB, Foodpanda, Lalamove atau BungkusIT

6 Perkara WAJIB Tahu Untuk Buat Mobile App ala-ala GRAB, Foodpanda, Lalamove atau BungkusIT

6 Perkara WAJIB Tahu Untuk Buat Mobile App ala-ala GRAB, Foodpanda, Lalamove atau BungkusIT

Kehadiran GRAB dan Foodpanda ke Malaysia membuka mata ramai pengguna malah pemilik bisnes bagaimana Mobile App mampu memudahkan urusan dan mencipta peluang.
 
App bisnes logistik seperti Lalamove dan BungkusIT pun dah makin mendapat perhatian mereka yang ingin mencari peluang baru.
 
Dengan isu Covid-19 Dan sewaktu musim PKP, lebih ramai pengguna sudah mula alami pengalaman membeli dan hantar terus ke rumah.
 
Tidak terkecuali juga buat mereka yang tercetus idea untuk tiruvasi idea GRAB dan Foodpanda untuk segmen servis yang lain.
 
Berikut adalah 6 perkara yang perlu anda fikirkan untuk memastikan idea Mobile App anda menjadi realiti dan berjaya.
 
1. Kos Membina
– Apa yang paling mahal untuk Mobile App begini adalah sistem yang menyokongnya. Sistem dibelakangnya adalah otak yang memudahkan tugasan app dilakukan dengan mudah.
 
– Kos pembinaan Mobile App begini, tinggi kos pembinaannya. Mereka dengan dana yang tinggi sahaja mampu membinannya. Kos pembinaannya adalah 5 angka ke atas. Lagi kompleks, lagi banyak angkanya dibelakangnya
 
2. Kos Maintainance
– Ini adalah kos yang selalu terlepas pandang. Mereka nak bina Mobile App yang power, bajet semua ke kos development. Akhirnya kos maintainance tertinggal.
 
– Kos maintenance boleh mencecah berkali ganda daripada kos development. Ini yang selalunya start-up tewas, tidak mampu bertahan dengan kos maintainence.
 
3. Kos Marketing
– Konsepnya sama seperti mana-mana produk, ia perlu kepada matketing plan untuk war-warkan kewujudan Mobile App tersebut untuk orang mencuba.
 
– Lagi baru kita dalam market, lagi tinggi kos marketing yang perlu dilaburkan. Ingin lebihkan capaian, tinggikan kos marketing melainkan ada cara yang lebih efektif ditemui.
 
4. SOP Yang Lengkap
– Semua flow dari segi tempahan, cara pembayaran, cara penilaian, cara itu dan cara ini…ianya semua perlu ada prosedur yang perlu difikirkan. Ia bukan sekadar asal boleh guna Mobile App sahaja.
 
– SOP ini akan bantu kelancaran penggunaan app kita agar tidak mudah ada kesalahan yang memakan semula diri kita.
 
– Jika perasan, app GRAB dan Foodpanda banyak kali ada perubahan dalam flow antara pelanggan, rider & merchant. Ianya sentiasa ditambah baik, bukan kekal selama-lama sama seperti mula Mobile App itu dibina.
 
5. Demand vs Supply
– Mobile App jenis begini, ia perlu ada 2 pihak…demand dan supply. Ada demand sahaja, supply tiada memang masalah. Sama juga sebaliknya jika ada supply tanpa demand.
 
– Bayangkan kes GRAB, ramai driver tapi tiada pengguna. Driver mesti tak tertarik. Ramai pengguna, driver pulak sikit…pengguna tak suka nak tunggu lama.
 
– Foodpanda lebih kompleks kerana mereka kena pastikan demand & supply yang melibatkan 3 pihak => Pengguna, Rider & Peniaga.
 
– Perlu ada strategi demand dan supply yang seimbang. Baru kesemua pihak akan gembira dan kita terus kekal di pasaran.
 
6. Kena ‘Sailang’
– Pengguna dan pemberi servis deal ‘belakang’ tanpa melalui app. Ini mudah berlaku untuk tempahan ke 2 dan seterusnya. Profit sharing daripada servis tersebut kita tak dapat, ini merugikan.
 
– Ini mudah berlaku untuk kes servis yang professional dan skill seperti mengurut, doktor dan lain-lain. Pengguna lebih suka kekal dengan pemberi servis yang sama daripada cuba orang lain.
 
– Kekuatan SOP dan pemantauan yang ketat mampu mengurangkan kes begini.
=========================
Ada banyak lagi isu yang boleh disenaraikan lagi tetapi 6 perkara ini sudah cukup untuk anda fikir sebaiknya dan rancang setelitinya agar idea GRAB dan Foodpanda kita berjaya!
 
Isu ini juga selari dengan Mobile App Logistik seperti Lalamove, BungkusIt dan lain-lain. Kesemua 6 point di atas terpakai untuk app begini juga.
.
.
Setelah membaca 6 point di atas, adakah Tuan/Cikpuan bersedia untuk laksanakan idea Mobile App begini?

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

7 Fungsi Utama Mobile App Bisnes Restoran Dan Cafe

7 Fungsi Utama Mobile App Bisnes Restoran Dan Cafe

7 Fungsi Utama Mobile App Bisnes Restoran Dan Cafe

Tidak dapat dinafikan pengguna sudah beralih kepada smartphone. Bisnes kita perlukan suatu medium khas yang akan berada di smartphone pengguna untuk memastikan bisnes kita akan terus kekal bersama pelanggan-pelanggan kita. Salah satu cara untuk bisnes kita dekat dengan pelanggan adalah melalui Mobile App Bisnes.

Bisnes Restoran dan Cafe pun tidak terkecuali untuk memiliki mobile app sendiri. Ini akan membantu Restoran dan Cafe kita sentiasa bersama dengan pelanggan-pelanggan kita. Jika pelanggan kita lapar dan nak makan sesuatu daripada menu yang kita ada, mereka akan lebih ingat kepada Restoran dan Cafe kita

Namun anda pasti tertanya-tanya:
1. Fungsi apakah yang perlu ada untuk Mobile App Bisnes Restoran dan Cafe?
2. Bagaimana fungsi Mobile App Bisnes tersebut boleh membantu Bisnes Restoran dan Cafe?

Berikut adalah 7 fungsi utama yang perlu ada pada Mobile App Bisnes Restoran dan Cafe.

 

1. Online Order – Mudahkan Pelanggan

Pasti pelanggan suka jika mereka boleh menempah makanan dan minuman terus melalui smartphone. Selepas menempah, pengguna boleh memilih untuk hari dan masa order mereka perlu disediakan.

Malah pengguna boleh membuat keputusan sama ada ingin dihantar terus ke lokasi, datang ambil sendiri atau makan terus di restoran dan cafe anda.

Semuanya mudah! Tempahan makanan dan minuman terus di mobile app kita tanpa perlu hadir ke restoran dan cafe.

 

2. Lokasi Cawangan Terdekat – Tidak Sesat Lagi

Pengalaman lapar namun tidak jumpa restoran dan cafe yang dicari pastinya amat mengecewakan. Lebih-lebih lagi jika restoran dan cafe kita ada dibeberapa lokasi.

Kes begini tidak akan berlaku lagi apabila semua lokasi restoran dan cafe kita disenaraikan dalam mobile app dan pelanggan boleh memilih lokasi terdekat serta navigasi terus ke restoran dan cafe pilihan. Pengguna boleh memilih untuk gunakan Google Map atau Waze untuk ke Restoran dan Cafe kita.

 

3. Point Loyalti – Datang & Datang Lagi

Kita perlu mencipta sebab untuk pelanggan hadir ke restoran dan cafe kita lagi. Kita boleh gunakan program loyalti terus melalui mobile app dimana ia lebih mesra kepada pelanggan.

Penggunaan kad loyalti yang kebiasaannya pelanggan akan terlupa membawanya dan ada juga kes yang hilang pula.

Dengan program loyalti menggunakan mobile app, pastinya pelanggan tidak akan tinggalkan smartphone dan kes hilang smartphone juga jarang berlaku.

Jangan risau…jika smartphone hilang sekalipun sistem mobile app boleh menyemak penggunaan pelanggan. Ia solusi yang mesra pelanggan.

 

4. Pilihan Menu – Terliur Dibuatnya

Buatkan pelanggan terasa lapar dengan kita berkongsi pelbagai menu makanan dan minuman kita terus melalui mobile app.

Sekurang-kurangnya pelanggan sudah boleh membuat pilihan makanan lebih awal dan melancarkan proses order. Pelanggan juga boleh merancang bajet mereka kerana pelanggan boleh melihat menu dan harga setiap menu.

 

5. Mobile Kupon – Gembirakan Pelanggan Setia

Kita boleh meraikan dan menggembirakan pelanggan kita dengan menyediakan kupon-kupon diskaun khas bagi mereka menjamu selera dan yang menggunakan mobile app restoran dan cafe kita.

Kita mahu mereka rasai dihargai dan rasai keistimewaan apabila melawat restoran dan cafe kita.

 

6. Push Notification – Info Terkini

Kenali senjata mobile app yang paling berkuasa => notifikasi. Melalui notifikasi, info yang ingin kita kongsikan akan terpapar jelas di smartphone pengguna.

Ia tidak lagi perlu berebut-rebut dengan puluhan notifikasi di FB, Whatsapp, Telegram dan Email. Kini, kita mampu mendapat perhatian pelanggan yang lebih khusus untuk membaca perkongsian dan info terkini yang ingin dikongsi.

 

7.Maklum Balas – Best atau Sebaliknya

Maklum balas pelanggan adalah sangat penting untuk kelangsungan bisnes kita. Ia boleh menjadi medium untuk menjadikan restoran lebih baik dengan kita mudahkan pelanggan terus menghantar maklum balas melalui mobile app.

Kita juga boleh dapatkan testimoni pelanggan untuk kita menarik perhatian bakal-bakal pelanggan kita.

 

Anda sudah jelas fungsi apa yang diperlukan untuk Mobile App Restoran dan Cafe anda sekarang?

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

Idea Tiruvasi Untuk Bisnes Anda Berdasarkan Ulangtahun Ke-5 Lazada

Idea Tiruvasi Untuk Bisnes Anda Berdasarkan Ulangtahun Ke-5 Lazada

Idea Tiruvasi Untuk Bisnes Anda Berdasarkan Ulangtahun Ke-5 Lazada

 

Pada 22-24 Mac 2017 yang lepas, LAZADA mengadakan promosi besar-besaran untuk menyambut tahun ke-5 mereka. Pastinya ada diantara kita yang menjadi pembeli pada tempoh tersebut disebabkan promosi mereka yang efektif…walaupun pada asalnya kita memang tiada niat untuk membeli.

Berikut adalah 6 idea #TIRUVASI yang boleh kita lakukan untuk bisnes kita juga.

 

 

#NO1 – Cipta ‘Kisah’ Promosi
======================
‘Kisah’ promosi yang LAZADA cipta adalah berdasarkan ulangtahun ke 5 tahun mereka. Maka ada pelbagai ‘kisah’ yang boleh kita ciptakan seumpamanya.
Tidak semestinya perlu ulangtahun sahaja, kita juga boleh anjurkan sempena cuti sekolah, buka sekolah, kemasukan BRIM, anak staff lulus cemerlang dan macam-macam lagi.
Ini untuk memastikan bisnes kita sentiasa aktif dengan perkara-perkara baru dan kita mencipta sebab untuk memberi harga istimewa.
#NO2 – Tetapkan Tempoh Masa
========================
Jika dilihat tempoh promosinya tidak lama, hanya 3 hari dan setiap 1-2 jam bagi item tertentu.
Ini bertujuan untuk mencipta ‘scarcity’ kepada pelanggan. “kalau lambat, terlepas peluang”. Ia mencipta ‘ketakutan’ rugi jika tidak membeli sekarang.
Kita boleh lakukan perkara yang sama dimana kita menetapkan tempoh tertentu untuk promosi kita.
#NO3 – 1 vs Pelbagai Produk
======================
Jika anda perasan, notifikasi yang dihantar oleh LAZADA hanya melibatkan 1 produk. Namun bila kita buka notifikasi tersebut, ada pelbagai jenis produk yang tersenarai bersama produk yang ada promosi khas.
Kadang-kala kita membeli produk yang lain daripada produk dengan harga promosi. Dari kita nak mempromosikan 1 produk, pelanggan ‘terbeli’ lebih daripada 1 produk.
Ia adalah elemen menarik perhatian untuk pelanggan melihat lebih banyak produk yang ditawarkan.
#NO4 – Ternanti-nanti produk seterusnya
===============================
Bagi setiap produk promosi berdasarkan jam tertentu, kita tidak tahu apakah item promosi seterusnya akan ditawarkan.
Apabila LAZADA lakukan begini, secara tidak langsung kita ‘terpaksa’ melihat kesemua notifikasi yang dihantar untuk melihat kesemua promosi yang ditawarkan.
Ini adalah strategi untuk memastikan kita melihat semua promosi dan menyebabkan pengguna kadang-kala pengguna membeli produk yang ‘tidak dirancang’.
#NO5 – Sistematikkan Proses Jualan
============================
Cuba bayangkan LAZADA menerima tempahan terus melalui Whatsapp, beratus-ratus sales team yang diperlukan untuk melayan setiap pelanggan.
Dengan memiliki shopping cart menerusi website dan mobile app, beserta ‘payment gateway’ bank tempatan, ini membantu mereka untuk menerima tempahan yang banyak dalam satu masa.
Jika kita merancang mengadakan promosi dengan target jualan yang besar, pastikan proses membeli oleh pengguna dimudahkan.
#NO6 – Cara Hebahan Yang Efektif
===========================
Bagi yang memuat turun mobile app LAZADA, pastinya menerima notifikasi yang dihantar oleh mereka dengan agak kerap semasa tempoh promosi.
Ia bertalu-talu dari masa kesemasa untuk memaklumkan promosi bari bagi setiap produk yang berbeza.
Melalui mobile app LAZADA, mereka mampu mencapai kepada jutaan pelanggan mereka dengan mudah serta mampu mendapatkan perhatian yang lebih efektif.
Ini kerana setiap notifikasi yang dihantar akan terpampang jelas dipaparan utama smartphone pelanggan.
———————————————–
Moga manfaat (Y)
Jemput LIKE dan SHARE ya
Jika anda ingin kami buat kajian mengenai bisnes anda dan bagaimana mobile app boleh bantu bisnes, jemput kongsikan info bisnes anda dilink dibawah:
http://tinyurl.com/appbisnes <== KLIK SEKARANG
Jika ada soalan ingin diajukan terus kepada kami menerusi WHATSAPP, klik link dibawah:
http://tinyurl.com/apptanya <== KLIK SEKARANG
#binamobileapps
#binamobileappsmalaysia
#kursusmobileapps
#carabuatmobileapps
#upahbuatmobileapps

Evaluate Your Mobile App Cost Here:

Testimonials

"Yayasan Ihtimam Malaysia sangat berpuas hati dengan mobile apps yang memuatkan Ebook Hijrah Diri Homoseksualiti kerana sangat user friendly dan memudahkan target grup kami agar dapat dibantu dan dibimbing dalam menjalani kehidupan yg selari dgn syariat. Tanpa bantuan daripada team RAXBIT, mustahil mobile apps ini dapat diwujudkan. Terima kasih RAXBIT"

Dr Mohd Izwan Md Yusof

Hijrah Diri

"Azbi Centre telah melangkah ke satu tahap inovasi pemasaran dunia digital. Dengan adanya mobile app, ini kami sangat percaya penjenamaan & pemasaran akan memberi impak yang luarbiasa kerana kami satu-satunya Pusat Pakar Aircond Kereta yang ada mobile app sendiri sekaligus mencipta USP kami tersendiri. Terima kasih kepada team RAXBIT dengan hasil yang terbaik dengan harga yang berpatutan"

Tuan Lokman Halim

Azbi Centre

"RAXBIT memberikan proposal yang sangat baik dan menepati spesifikasi yang kami nak. Terima kasih bantu zahirkan idea kami dan binakan mobile app yang cantik dan dipuji ramai."

Chef Ayaya

PIZZASCARF

Pin It on Pinterest

WhatsApp WhatsApp Us